یخدان، یا یخچال، گونهای ساختمان است که در معماری قدیم ایران برای تولید و نگهداری یخ ساخته میشد. معمولاً هر یخچال دارای یک استخر و یک دیوار بلند (بنام حصار) و یک مخزن گنبددار بود. حصار طوری ساخته میشد که تمام روز سایه آن بر استخر میافتاد و از گرم شدن آب استخر جلوگیری میکرد. یخی را که در زمستان در استخر یخچال درست میشد میشکستند و در خزانه انبار میکردند و در فصل گرما آن را به کار میبردند.
کارکرد
بنای یخچالهای قدیمی، غریبترین عناصر معماری هستند که نه تنها مورد بی مهری قرارگرفته، بلکه تقریباً به بوته فراموشی سپرده شدهاند. در وجود یخچالها و تولیداتش که در قلب تابستانهای داغ و سوزان، خنکای آب گوارا را به درون خانهها میکشاند، رمز و رازی وجود دارد که حکایت ازمعجز ه فروتنانه خشت خام و دستهای پرتوان معمار فرزانهای میکند که به عشق خدمت به خلق، خشت بر خشت نهاده است.
در سرتاسر خطه ایران زمین و به خصوص در مناطق گرم و خشک که دارای تابستانهای طاقت فرسا میباشند، یخ همواره از ضروریات مردم به شمار می رفته که علاوه بر خنک نمودن آب شرب، برای حفظ خوراکیها نیز مورد استفاده قرار می گرفته است. برخلاف آب انبارها و برکههای عمومی آب آشامیدنی در شهرها و روستاها که احداث آنها از مبانی خیرات محسوب می شده و ساختمان و آبش وقف بوده، یخچالها منابع درآمد زیادی برای صاحبانش به شمار می رفتهاند.
پانورامایی از یخچال خشتی ابرکوه
تاریخچه
از پیشینه تاریخی یخچالها تا دوره صفوی اطلاعات دقیقی در دست نیست. هر چند در متون تاریخی و داستانها و اشعار قبل از دوره صفوی استفاده از یخ به وفور یافت میشود؛ اما از نحوه تولید آن سخنی به میان نیامده است. قدیمی تری مدارک، مربوط به سفرنامه "شاردن" سیاح فرانسوی دوره صفوی میباشد.
شاردن در سال ۱۰۷۶ هجری، در این سفرنامه به طرز تهیه یخ در یخچالهای شهر اصفهان پرداخته است. معماری یخچالها و فن ساختمانی آنها به گونهای است که دقت و نکته سنجی معماران این واحدها را به نکات عمده مهمی چون عایقکاری بنا، حفظ برودت مناسب جهت نگهداری یخ، مصالح ساختمانی و چگونگی تهیه یخ میرساند.
یخچالها متشکل از سه بخش میباشند:
- دیوار طویل سایه انداز
- حوضچههای تولید یخ
- مخزن یخ.
مخازن یخ نیز خود به دو گون هاند:
- الف) مخازن گنبدی شکل به صورت پوشش بارک مخروطی.)
- ب) مخازن تونلی شکل به صورت دهلیز مستطیل شکل دراز.)
-
معماری یخچالها
فن ساختمانی وشیوه معماری یخچ الها باید پاسخگوی مسائلی چون عایقکاری بنا و حفظ برودت مناسب جهت نگهداری یخ باشد. یخچالها متشکل از سه قسمت میباشند:
- دیوار طویل سایهانداز
- حوضچههای تولید یخ
- مخزن یخ
دیوار سایهانداز
دیوار سایه انداز، دیوار طویل بسیار بلندی بوده که از مشرق به مغرب کشیده میشده است. ارتفاع بلند این دیوارها که گاهی تا ۱۰ متر میرسد، در طول روز از تابش آفتاب بر روی آبهای منجمد شده در حوضچهها جلوگیری میکند. در صورتی که در مشرق و مغرب کمی آفتاب بر روی سطوح یخ میتابید، در این نقاط نیز دیوارهای سایه انداز جانبی متصل به دیواراصلی احداث میکردند. برای کم کردن فشار وارده بر پایه در طول دیوار، طاقنماهای متعددی احداث میشد که علاوه برکمک به ایستایی دیوار، ایجاد سایه روشن در نمای دیواره نموده و از یکنواختی آنان میکاهد، مانند یخچال مویدی درکرمان و یخچال عباسآباد در رفسنجان.
گاه جهت استحکام بیشتر دیوار سایه انداز، اقدام به احداث پشتبندهای بزرگ در قسمت جنوبی دیوار میکردند
حوضچههای تهیه یخ
گودال مستطیل شکلی است که به موازات دیوار سایه انداز و در بخش شمالی آن حفر شده و طول آن اندکی کمتراز طول دیوار و عمق آن، ۳۰ الی ۵۰ سانتیمتر و گاه بیشتر بوده است. این گودال، محل تهیه یخ در شبهای سرد زمستان بوده است بدین ترتیب که شبهای زمستان آنها را از آب پرمیکردند و صبحگاهان پس از منجمد شدن آب، یخ را قطعه قطعه میکردند و در مخازن جمعآوری میکردند.
مخزن یخ
این مخازن معمولاً در پشت دیوار سایه انداز و در بخش جنوبی آن واقع شدهاند و بوسیله یک یا چند مدخل ورودی به بخش شمالی و رو به سوی حوضچههای تهیه یخ راه مییابند.
مخازن یخ بر دو نوع اند:
- مخازن گنبدی شکل
- مخازن تونلی شکل
مخازن گنبدی شکل
پوشش این نوع مخازن که معمولاً از چینه و یا خشت خام است، در اکثر نقاط ایران به صورت پوشش بستو یا رک مخروطی میباشد. این نوع پوشش به علت داشتن قابلیت باربری، در دهانههای وسیع به کار میرود.
دیوار گنبد در پاتاق دارای قطر زی اد و هر چه به راس نزدیکتر میشود از قطر آن کاسته میشود. گاه معمار، برای کم کردن فشار وارده از گنبد بر پایه، آن را به صورت مطبق (پله پله) میسازد.
ورودیها و خروجیهای مخازن دارای ارتفاع کم بودند. ورودی مخازن معمو لا در جوار حوضچههای تولید یخ و رو به شمال قرار داشتند و بوسیله سطح شیبداری، جهت انتقال آسان یخ، به حوضچهها مربوط میشدند. خروجیها نیز، در مقابل ورودی قرار داشت و بواسطه اتاق کوچکی به بیرون راه مییافت. یخچالهای کاشان، ابرقو، کرمان، یزد، میبد و یخچال "میرفتاح"در ملایر از این نوع گنبد برخوردارند.
مخازن تونلی شکل
مخزن این نوع یخچالها به صورت دهلیز مستطیل شکل درازی هستند که به تونل شبا هت دارند. عرض این نوع دهلیزها حدود ۵ متر و طول آنها گاه به دهها متر میرسد و طاق آنها، عموماً به صورت ضربی و یا طاق وتویزه بوده است. معمولاً در کناراین دهلیزها اتاق کوچکی قرار دارد که نصف آن در زیر ز مین واقع شده است و بوسیله پلههای متعددی، به کف گودال یخ راه پیدا میکند.
یخچال "خلیلی " درتهران ویخچال" دوقوزپله" درارومیه از (آثارقاجاریه) ازاین نوع یخچالها هستند.
در وسط همه مخازن یخ، گودا لهای عمیق و بزرگی حفر می کردهاند که محل انبار یخها بوده است. شکل این گودالها دریخچالهای گنبد دار، به صورت دایره با شعاعی تا حدود ۴ متر و گاه بیشتر، و در یخچالهای تونلی به صورت مستطیل و تقریباً به اندازه طول دهلیز میباشد. عمق این گودالهای یخ نیز متفاوت بوده و با توجه به میزان تولید یخ و نیز میزان رطوبت و سرمای کافی زمین، گاهی به ۱۰ متر نیز میرسد، مانند یخچال ویران شده سمنان در محل کنونی جهاد سازندگی و یخچال " خلیلی" تهران.
دیوار این گودالها از سنگ و یا آجر با اندود کاهگل ساخته میشد و پشت آن با مصالح عایقی چون خاک زغال و یامصالح دیگر میشد. جهت دستیابی به کف این گودا لها، از پلههای کوچکی که در دیواره آن تعبیه میشد، استفاده میگردید. ازآنجا که رطوبت و آبهای حاصل از ذوب یخ، میتوانست در پایه یخچال نفوذ نموده و اثر مخربی بگذارد، معماران برای پیشگیری از این فرسایش، چاهی در بیرون از یخچال حفر کرده و بوسیله مجاری باریکی که در کف گودالهای یخ تعبیه مینمودند، آب حاصل از ذوب یخ را به این چاهها هدایت میکردند.
مصالح ساختمانی
خشت و گل، مهمترین مصالح ساختمانی معماری کویر و بالاخص معماری یخچالها را تشکیل میدهد، زیرا نه تنها به آسانی تهیه و در دسترس میباشد، بلکه بهترین عایق گرما از بیرون به درون و سرما از د رون به بیرون میباشند و همچنین کاهگل عایق خوبی برای جلوگیری از نفوذ رطوبت حاصل از برف و باران به حساب میآید. ضمناً رنگ خاکی اندود و یا خشت، ازانعکاس نور شدید و گاه زننده و تند آفتاب میکاهد.
سنگ و آجر نیز از مصالح ساختمانی مهمی هستند که به علت استحکام و در دسترس بودن و ارزان بودن شان، در بنای یخچالها به کار می رفتهاند. از سنگ معمولاً در پایه، و از آجر در طاقها استفاده می شده است. در چنین مواردی نمای خارجی یخچال، حتماً با اندودکاهگل پوشش مییافت. به علاوه، دیواره گودال یخ را نیز با سنگ یا آجر میساختند و با کاهگل اندود میکردند.
تزئینات یخچالها
تزئینات یخچالها، علیرغم سادگی، از زیبایی و جاذبهای چشمگیر برخوردارند. به خصوص اینکه این تزئیینات، فقط با یک مصالح و یک رنگ خشت تجلی یافته است. معمار با ذوق، با برگزیدن ساد ه ترین راهها، با پس و پیش گذاشتن خشتها، و یا ایجاد فضاهای کوچک خالی و یا ایجاد برجستگی، در داخل مخازن و یا در بخش فوقانی دیوارها و همچنین با ایجاد طاقنماهای متعدد در طول آن، از یکنواختی کسل کننده بدنههای صاف و یکدست دیوارها، کا سته ا ست. یخچالهای کاشان، یخچال در کرمان، یخچال عباسآباد در رفسنجان و یخچال موجود در ارگ بم، به این تزئینات زیبا مزین شدهاند.
طرز تولید و برداشت یخ
برای تهیه یخ، حوضچههایی را که در پای دیوار سایه انداز احداث میشد، در شبهای سرد زمستان تا سطح معینی از آب پر میکردند. سرمای شدید شب هنگام، موجب یخ بستن آب این حوضچهها میشد. مقدار آبی که در شبهای بعد، برروی این تودههای منجمد هدایت میشد، به انداز های بود که سرمای یک شب بتواند آن را منجمد کند. به طور کلی، ارتفاع آب روی سطوح یخ قبلی، از چند سانتیمتر تجاوز نمیکرد و این کار آنقدر تکرار میشد تا قطر یخها، به اندازه عمق حوضچهها میرسید.
پس از آن، یخچال داران، صبحگاهان، به جان یخها میافتادند و با پتک و یا وسایل دیگر، یخها را قطعه قطعه م ی کردند و هرقطعه را با غل و زنجیر به مخزن یخ منتقل کرده و به داخل گودال میریختند.
یخچالداران برای اینکه در تابستان بتوانند از قطعات یخ داخل مخزن به راحتی برداشت کنند، هنگام انبار کردن بین لایههای مختلف یخ، کاه یا ساقههای گندم میریختند و در بعضی از شهرها مثل اصفهان از یک نوع جگن که در کنار رودها روئیده میشد، بهره گرفته و روی یخها را با آن میپوشاندند. در پارهای از مناطق کویری، روی آن را با یک قشر گل اندود میکردند. آنگاه، ورودیهای یخچالها را نیز تیغه کرده و با کاهگل کردن روی آن، تمام منافذ را میگرفتند.
هنگامی که هوا رو به گرمی میرفت و ضرورت استفاد ه از یخ احساس میشد، یخ کشها با چکمهها و نیم تنههای لاستیکی و چنگکهای آهنی، تودههای یخ را از گودال بیرون کشیده و به پای ترازوی بزرگی که هر کفه آن به لنگه دری شباهت داشت و بوسیله چهار رشته زنجیر، به سقف اتاقک مجاور آویزان بودند، میآوردند. در این اتاقکها را که در قسمت خروجی یخچال قرار داشت، فقط صبحها یا هنگام غروب باز میکردند و به تدریج یخها را شکسته و جهت فروش به بازار میبردند. این یخچالها در تمام فصول سال دارای یخ بودند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر